Mennyiben könnyíti meg életünket a háztartási gépek használata?

Nemrégen láttam egy videót a Facebook-on, amiben egy úgynevezett „hajtogató gép” működését mutatták be. Megosztottam az adatlapomon azzal a megjegyzéssel, hogy „De jó lenne, ha ez a háztartási gép is bekerülne a boltok készletébe!”. Meglepő módon nem csak a barátnőim, hanem a távolabbi nőismerőseim is pozitívan reagáltak az ötletre, viszont az idősebb ismerőseim negatívan értékelték a „hajtogató gép” iránti érdeklődésünket, és a „fiatalság bolondság” címszóval illették a dolgot, valamint kikiáltottak minket lustának.
Azon gondolkodtam az eset után, hogy vajon 100 évvel ezelőtti emberek hogyan reagáltak volna erre a beszélgetésre? Hiszen nekik még a mosógép, szárítógép, tűzhely sem volt olyan formában adott, mint nekünk. Ezek az eszközök már a nagyszüleink számára is alapdarabnak számítanak ezek a háztartási gépek.
Végső következtetésem az volt a témával kapcsolatban, hogy véleményem szerint nagyon is jó lenne, ha tényleg felvennék a hajtogató gépet a háztartási gépek listájára, mivel ez együtt járna a haladással, és a fejlődéssel. Lényegében rengeteg időt lehetne spórolni a dologgal, és nem tartom indokoltnak, hogy lustának nevezzenek azért, mert ezt így gondolom. Ugyanis, ha ez lustaságnak számít, akkor megmaradhattunk volna a technológiai fejlődések előtti időkben, és nemet kellene mondanunk a mosógépre is – helyette járhatnánk a kúthoz, megmaradhattunk volna a tűz mellett – és kivághatnánk a sütőket és a főzőlapokat. Nem hiszem, hogy az lustaságnak számítana, hogy időt takarítunk meg bizonyos munkák felgyorsításával, ha mellette a felszabaduló időt értelmes dolgokkal töltjük. De akkor sem lustaság, ha aktív pihenésre használjuk az időnket.