A műfű felhasználási lehetőségei

Eredetileg sportpályák burkolataként vált ismertté, de a műfű alkalmazásának lehetőségei sokkal szélesebbek ennél. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb és leghatékonyabb felhasználási módokat. Természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen az emberi találékonyságnak köszönhetően naponta születnek újak és újabbak.

Sportpályák

Induljunk a kezdetektől. Az teszi alkalmassá különböző sportpályák lefedésére, hogy rendkívül strapabíró: ellenáll az időjárási viszonyoknak és az intenzív használatnak is. Ugyanakkor egyenletes, stabil felületet biztosít minimális karbantartás mellett. Nem véletlen, hogy az előbb felsorolt tulajdonságok miatt a focipályák után teniszpályák, golfpályák és egyéb sportlétesítmények is átvették a műfüves burkolatok használatát.

Kert vagy udvar

Hasonló kritériumoknak kell megfelelnie egy átlagos családi ház kertjében lévő pázsitnak is. Ezt bizony nehezen teljesíti a természetes fű, ráadásul csak rendszeres gondozással, öntözéssel, karbantartással. Ahol erre nincs idő vagy kapacitás, a műfűvel helyettesítés vállalható alternatíva lehet. Ott is, ahol a természetes fű nehezen tartható karban, például túl árnyékos vagy túl száraz területeken.

Parkok, játszóterek

A gyerekek számára biztosított puha, rugalmas felület csökkenti az esések és sérülések kockázatát. Ugyanakkor ellenáll az intenzív igénybevételnek is, ami elengedhetetlen olyan helyeken, ahol nagy a terhelés, forgalom. Ezért a műfű egyre gyakoribb választás közösségi terek, például játszóterek vagy parkok teljes vagy részleges burkolataként.

Erkélyek, teraszok

Bármilyen beton- vagy csempézett felületet gyorsan és egyszerűen átalakíthatunk egy zöld, pihentető oázissá. A könnyű telepítés mellett az ilyen területeken a műfüves burkolat kényelmes, puha járófelületet is biztosít. Napozásra, kikapcsolódásra és reggeli kávézáshoz is ideális.

Beltéri felhasználás

Irodák, üzletek és kiállítótermek dekorációjaként is egyre gyakrabban alkalmazzák. Friss és természetes megjelenésű, ami a letisztult, modern enteriőrökben mutat igazán jól. Akár kisebb-nagyobb függőleges falfelületeket is be lehet vele borítani, ami igazi fűvel egyáltalán nem lehetséges.

Bizonyos márkák, termékfajták is előszeretettel használják, mert így a kiállított darabok szinte a természetes közegükben jelenhetnek meg. Gondoljunk csak például túrafelszereléseket, cipőket árusító üzletek bemutatótermeire. Bár sokan idegenkednek a műanyagtól, mégis láthatjuk, hogy a megfelelő helyen szerepe lehet.