Természetesség, vagy sima bőr?

Ahogy a nőjogi aktivisták száma nő, úgy harcolnak egyre többet a természetes test elfogadtatásán: felteszik a jogos kérdést, hogy miért lenne probléma, ha az ember nem felel meg annak az általánosításnak, miszerint a testtömeg index állandó számolgatásával lehet csak valaki egészséges és ideális testalkatú, vagy, hogy csak akkor számít egy nő igényesnek, szőrtelenítés rituális gyakorlatát végzi nap mint nap? Bár újabban azt olvastam valahol, hogy ez a szőrtelenítési elvárás már a férfiaktól is egyre nagyobb elvárás.

Vajon igényességi kérdés –e, hogy egy férfi használ –e orrszőr nyírót, hogy borotválja –e a mellkasát, a hónalját? Hol van a határ? A mellkast igen, a lábszárat már nem? Egy nő nem nőies nő, ha a természet adta formájában szőrösödik? Ha egy nőnek hormonális okokból idősebb korban pár látványosabb szőrszál megerősödik az ajkai felett, akkor már tragédiával nézünk szembe? Kést, ollót, csipeszt, gyantát kívánó borzalmas dolog történt? Ha egy nő nyújtózik egyet, vagy tesz egy óvatlan mozdulatot és szőrszálak villannak elő a hónalján, akkor már egy gusztustalan, igénytelen perszónával nézünk szembe, másképp nézünk rá emiatt, vagy azért, mert fel mert venni egy rövidnadrágot úgy, hogy előtte nem trimmelte végig a lábait? Tényleg fontos gyantás arckezelésekre járnunk, vagy arcepilátort tartanunk a fürdőszobában? Muszáj?
Magam részéről úgy gondolom, hogy a szőrtelenítés divattá vált, de nem is ez a probléma, hanem az, hogy ebből a divatból elvárása lett, és aki nem követi a divatot, az gusztustalan, igénytelen. Szerintem helytelen, hogy ilyen dolgok alapján ítéljük el az embereket, hiszen a szőrösödés önmagában nem okoz semmilyen olyan jellegű kellemetlenséget, mely az illető egészségét kockáztatná, és másokat sem zavar ezzel – persze az esztétikai érveket leszámítva. Nem egy olyan dologról beszélünk, mint az elhízás, mely nem csak korunk divatával megy szemben, hanem bizonyos szempontból az egyén egészségét is károsítja, hosszútávon bizonyosan. Vagy nem olyan, mint az izzadás, mely zavarhatja a környezetet is.
A szőrösödés nem igénytelenség, hozzátartozik az emberi mivoltunkhoz, nem ártunk vele senkinek, magunknak sem, így nem kellene nagy ügyet csinálni, ha valaki nem szőrteleníti magát állandóan.