Karfiolkrémleves, a krémlevesek rejtett kincse

Manapság egyre népszerűbbek a krémlevesek. Míg korábban egy francia hagymakrémleves teljesen ismeretlen volt az átlag népesség előtt, addig ma már a menzán is találkozhatunk vele. Nem véletlenül. A krémlevesek ugyanis nem csak finomak, hanem gyakran gazdagabb ízvilággal rendelkeznek, mint „hagyományos” leveseink, és egészségesebbek is. Most egy új, kevéssé ismert krémlevest mutatunk be, ez pedig a Karfiolkrém-leves.

Elkészítése egyszerűbb, mint a hagyományos karfiollevesé, és kevesebb összetevő igényel. Lássuk a hozzávalókat!

  • 1 közepes fej karfiol, lehetőleg friss.
  • besamelmártás (erről majd írunk részletesen)
  • szerecsendió
  • tojássárgája
  • tejföl

A karfiolt sós vízben pároljuk, majd ha megpuhult, akkor összetörjük. Besamelmártást készítünk ( ehhez vaj, liszt és tej kell, tulajdonképpen egy világos rántás, paprika nélkül és tejjel).

Ehhez mehet az áttört karfiol, ízlés szerinti só, és aki szereti annak egy kis szerecsendió. A végén egy tojás sárgáját tejföllel összekeverünk és ezt még hozzáadjuk, majd tálalható is a krémleves.

Van aki szereti, ha a krémleveshez valamilyen levesbetét is tartozik. Ez a karfiolkrémleves esetén nem kötelező, de alkalmazható. Illik hozzá a borsóka, de a pirított kenyérkocka is.

Aki nem ismeri a krémlevesek ízvilágát, annak érdemes lehet több receptet és ízesítést, vagy levesbetétet megpróbálni. Elsőre lehet, hogy szokatlan lesz az ízvilág, hiszen eltér a gyermekkorunkban megszokott fogásoktól, de ne adjuk fel, érdemes hozzászokni az új ízekhez, idővel nem cserélnénk fel őket semmiért!