A kávé fogyaszt?

Azzal már mindenki tisztában van, hogy a kávé vízhajtó hatású, ami nem feltétlenül előnyös a szervezetünk szempontjából. Viszont nemrégiben olvastam egy cikket a kávé egy új, pozitív tulajdonságáról: egymástól független kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a kávé fogyasztó hatású.

Ez nagyon jó hír a fogyókúrázóknak, hiszen nem kell lemondaniuk kedvenc reggeli élénkítőjükről, sőt, ezek után kijelenthetjük, hogy a fogyókúra kötelező része! Viszont azért ne essünk át a ló túlsó oldalára sem, mert nem mindegy, hogy mekkora mennyiségben fogyasztjuk.

A kutatások megállapították, hogy a kávé hatóanyaga, a koffein élénkíti az anyagcserét, ezáltal szervezetünk több kalóriát éget el, mintha nem innánk kávét. 200-300 ml kávé koffeintartalma 100-200 gramm, amely elegendő ahhoz, hogy az anyagcsere felgyorsuljon és elinduljon a kalóriaégetés. Ennél több kávét azonban ne igyunk, mert pont az ellenkező hatást érjük el vele: túlterhelődnek azok a hormontermelő szervek, amelyeket a koffein stimulál, ennek következtében pedig fáradtság és éhségérzet lép fel.

A kívánt hatás elérése érdekében tehát korlátozzuk a kávéfogyasztásunkat maximum napi 2 csészére!