ingatlan

Miért lett sokkal egyszerűbb a lakásvásárlás az Egyesült Államokban?

A járvány kezdete óta az amerikaiak újraértékelték az otthon szó jelentését. Ez arra késztetett néhány bérlőt, hogy felismerjék a lakástulajdon számos előnyét, beleértve a biztonság és stabilitás érzését, valamint a növekvő lakástőkével járó pénzügyi előnyöket. Ugyanakkor sok jelenlegi lakástulajdonos úgy döntött, hogy a háza már nem felel meg az igényeinek, ezért olyan otthonokba költöztek, ahol kívül-belül több hely található, beleértve a távoli munkavégzéshez szükséges otthoni irodát is.

Azonban nem minden vásárló tudta teljesíteni vágyát egy új otthonra. Íme két akadály, amellyel néhány lakásvásárló szembesül:

 

  • Előleg megtakarításának lehetősége
  • Az a képesség, hogy a jelenlegi hitelezési feltételek mellett jelzáloghitelre jogosultak legyenek

 

A megfelelő kölcsönök az egyetlenek, amelyek megfelelnek a Fannie Mae és Freddie Mac által megszerzett követelményeknek. A nem megfelelő hitelek leggyakoribb típusa a Jumbo hitel, amely meghaladja a megfelelési határt.

Mivel a hitelezők nem adhatnak el nem megfelelő hiteleket Fannie Mae-nek vagy Freddie Mac-nek, hogy készpénzüket felszabadítsák, egy kicsit kockázatosabbak a hitelező számára. Ez különösen igaz a jumbo hitelekre, amelyeket nem fedez semmilyen állami garancia. Ha nem fizet egy nagy hitelt, az hatalmas csapás a hitelezőre nézve.

Így a hitelezők általában magasabb kamatot számítanak fel kompenzációként, és még több követelmény is lehet. Például azok a hitelezők, akik nagy kölcsönöket adnak, gyakran megkövetelik, hogy legalább 20%-os előleget fizessen be, és mutassa be, hogy legalább hat hónapnyi készpénze van tartalékban, ha nem több.

Az előző évekhez képest a 2022-es Megfelelő Hitellimitek jelentős növekedést jelentenek az elmúlt év során tapasztalt történelmi ingatlanárak felértékelődése miatt. Míg az Egyesült Államok megyéinek 95 százalékára vonatkozik az új, 647 200 dolláros alaphatár, körülbelül 100 megyében lesz megfelelő hitelkeret, amely megközelíti az 1 millió dollárt.

Ez azt jelenti, hogy több lakás jogosult a megfelelő hitelre alacsonyabb előlegkövetelményekkel és egyszerűbb hitelezési feltételekkel – ez a két kihívás sok vásárlót visszatartott az elmúlt évben.