otthon berendezve

Élet az otthonban

Ahhoz, hogy otthonunk valóban egy nyugalom szigete legyen a számunkra, a feltöltődés és kikapcsolódás helye, fontos, hogyan alakítjuk ki tereinket, hogyan rendezzük be szobáinkat.

A saját mentalitásunk, saját stílusjegyeink – vagy éppen azok hiánya – kihatással lesznek otthonunk kinézetére. Olyan, mintha a személyiségünk képeződne le otthonunk kinézetében. Ha kreatív, élettel teli, színes személyiségünk van, akkor otthonunkat is igyekszünk ennek megfelelően élettel megtölteni, hogy minél inkább közvetítse a bennünk levő életet az otthon is. Ha viszont szürkébb típusok vagyunk, nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget a lakberendezésnek, akkor otthonunk is a pragmatikusságot, sivárságot, egyszerű gyakorlatiasságot fogja közvetíteni. Ez utóbbi nem valószínű, hogy túlságosan lélekemelő lesz, vagy akár a vendégek számára kellemes érzetet biztosít. Az otthon nem csak egy hely, ahova hazamegyünk és funkciókat tölt be az életünkbe. Az otthon az életterünk.

Az otthonunk mi vagyunk. Egyáltalán nem független tőlünk. Az a mi kis Éden kertünk, amit művelhetünk és gondozhatunk, vagy éppen száműzöttként is élhetünk benne, ha nem olyan, amilyennek szeretnénk látni. Nincs is annál rosszabb, mint állandó feszültséget élni meg amiatt, hogy nem tudtuk otthonunkat befejezni, vagy éppen úgy kialakítani, ahogy szerettük volna. Ez a lelkünkben is sok feszültséget halmoz fel, ezáltal pedig az otthon nem lesz a szó szoros értelmében otthon, inkább csak egy hely, ahol eszünk, alszunk, iszunk, de nem vagyunk vele harmóniában.