Kevesebb energiahatékony ház épülhet a Csok miatt?

     A Knauf Insulation szigetelőanyagokat gyártó cég szakértői szerint az energiahatékonysági szempontból már jelenleg is korszerűtlen ngatlanállomány bővüléséhez vezet az a könnyítés, hogy a csok összegének megállapításánál a lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövőben nem kell figyelembe venni.

A Knauf hangsúlyozta, hogy a januártól hatályos könnyített feltételek növelik ugyan az igénylők számát, de energiahatékonysági szempontból korszerűtlen házak építésére ösztönöznek.
Egy tavaly hatályba lépett rendelet értelmében a támogatásból, költségvetésből, pályázatból, uniós finanszírozással épülő ingatlanok esetében már a 2018-as energiahatékonysági előírásokat kell alkalmazni. A szabályozás alól azonban az új csok-rendszerben támogatásban részesülők a januári módosítások nyomán felmentést kapnak, és a korábban a támogatási rendszerbe épített 10, 20, illetve 30 százalékos energetikai bónuszok is megszűntek.
Az uniós direktíva szerinti rendeletnek megfelelően tehát a jövőben “A”, de a csok-rendszerben akár “D” energetikai besorolású házak is épülhetnek Magyarországon, bár az ingatlanok várhatóan 2018-ra készülnek el. A cég szakértői szerint az lenne szerencsés, ha ezek is megfelelnének az akkor már érvényben levő szigorúbb energiahatékonysági szabályoknak.
Az előírások nem teszik kötelezővé, de a 10+10 millió forintos támogatást igénylőknek mindenképpen érdemes hosszú távon gondolkodva azzal kalkulálni, hogy ha energetikailag korszerű ingatlant építenek vagy vásárolnak, akkor egy családi ház esetében a fűtési költség akár 50 százalékát is megspórolhatják. Az energiahatékonysággal megtakarított összeget vissza lehet forgatni a második 10 millió forint hiteltörlesztésébe.
A Knauf Insulation szerint állami szinten támogatni kellene az energiahatékonyságot javító építkezéseket. Hosszabb távon pedig szükség lenne a felújítások, korszerűsítések támogatására is, mert jelenleg a családi házaknak csak 10,7 százaléka számít energetikai szempontból korszerűnek.
A családoknak ezek a felújítások megterhelőek, a legtöbben még a kedvezményes kölcsönöket sem tudják igénybe venni. A Knauf Insulation januári lakossági felmérése szerint a nem, vagy nem megfelelően szigetelt ingatlanban élő tulajdonosok 55 százaléka csak akkor tudná elvégeztetni a hőszigetelési munkálatokat, ha állami pénzügyi segítséget kapna hozzá.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.