Égi jel lenne?

“A nap sötétséggé változik, és a hold vérré, minekelõtte eljõ az Úrnak ama nagy és fényes napja.” mondja a Biblia. De vajon ezt látjuk napjainkban? 

Bár a holdfogyatkozás és a napfogyatkozás is természetes jelenség, melyeket többnyire előre meg lehet jósolni, és melyek nem igen ijesztenek meg minket, még akkor sem, ha a jelenség különleges volta miatt sokan lázban égnek, és meg akarják tekinteni a nem hétköznapi látványt. A teljes napfogyatkozás esetében a Holdunk a Nap és a Föld közé kerül, ezáltal kitakarva a napkorongot, és pusztán a szegélye látszik, míg a földre homály borul. A jelenség igencsak látványos, és még a csillagok is látszanak az égen, mely egyfajta rózsaszínes, szürkés árnyalatot vesz fel – legalábbis én így emlékszem gyerekkoromból. A holdfogyatkozás pedig az a jelenség, mely során a Föld kerül a Nap és a Hold közé, és ezáltal árnyékot vet a Holdra, mely vörössé válik ezáltal.

Most azonban történet egy csillagászatilag nem magyarázható Nap-eltűnési eset Szibériában. Természetesen az emberek pánikba estek, hiszen a terület jellegzetessége, hogy mivel sarkkörhöz közel esnek, fél évig van náluk nappal (napi 20 óra) és fél évig éjszaka (napi 22 óra). Most a melegebb éghajlat van, így elvileg egész nap világosnak kellene lennie, délben azonban teljesen eltűnt a Nap az égről. Pontosan 11 után tűnt el a nap, és körülbelül délután 1-2 -ig vissza sem tért. A jelenséget figyelő emberek teljesen megrémültek, hiszen a szokatlan helyzetre senki sem volt felkészülve, és a magyarázatot sem ismerték. Olyan mértékű volt a sötétség, hogy látni sem lehetett lámpa nélkül.

Természetesen racionális, vagy annak látszó indokokat kerestek az emberek: például, hogy az amerikaiak felküldtek valami űrszondát, mely eltakarja a Napot. A másik lehetséges opció az volt, hogy az UFO-k jöttek el, és űrhajójuk kitakarja az égitestet.

Ráadásul amikor a Nap újra előbukkant mindent sűrű por borított a városokban.

A hivatalos magyarázat az volt, hogy a szibériai erdőtüzek, melyeknek füstjét Kanadában is érezi lehetett olyan mennyiségű port és pernyét bocsájtott ki, mely eltakarta a Napunkat, ez okozta, hogy minden poros volt amikor kivilágosodott és hogy az emberek arról nyilatkoztak, hogy inkább ki se tették a lábukat otthonaikból, mert valami furcsa, nyomasztó dolog volt a levegőben.