Hogyan alakítsuk ki az étkezőt?

Az étkező a lakásnak az a része, amely leginkább szem előtt van, ezért kialakítása során több szempontot is figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy praktikusan kihasználható legyen. Nézzük, melyek ezek a szempontok!

Először is nem árt tisztában lennünk a rendelkezésre álló hely méreteivel és adottságaival. Célszerű egy papírra felvázolni az étkező szélességét és hosszát, így könnyebben meg tudjuk tervezni, hogy milyen bútorok férnek el. Van néhány olyan ergonómiai méret, amelytől nem érdemes eltérni, különben étkezőnk zsúfolt és kényelmetlen lesz. Például, ha komódot is tervezünk az étkezőbe, akkor az ajtók kinyitásához 120 cm helyre van szükség, így el is tudunk mellette közlekedni. Ahhoz, hogy a székeket kényelmesen ki tudjuk húzni, 90 cm-t szükséges elhagyni a faltól, ha pedig közlekedő sávot is szeretnénk hagyni a kihúzott szék mögött, akkor 120 cm-rel számoljunk.

Az étkező lényeges eleme a világítás. Akár hagyományos, akár LED fényforrást választunk, mindenképpen javasolt a meleg fény mellett dönteni. Érdemes indirekt világítású csillárt helyezni az asztal fölé, hogy a plafonról visszaverődő fény világítsa meg, mert az egyenletes fény sokkal kellemesebb érzetet kelt, mintha közvetlenül a szemünkbe világítana. Az ideális fényerő biztosítása érdekében igyekezzünk a csillárt az asztal közepe felett elhelyezni, az asztallaptól 75-100 cm távolságra.

Az étkezőasztal stílusa lehet klasszikus vagy modern, az asztallap anyaga pedig fa, üveg, laminált lap, gres lap, esetleg márvány; formáját tekintve pedig szögletes, kerek, ovális. Nagy létszámú család vagy gyakori vendégfogadás esetén érdemes kihúzható asztalt választani. Alapvető követelmény, hogy az étkezőasztal és székek stílusa feltétlenül passzoljon az étkező egészének stílusához.

Ne feledkezzünk meg az odaillő kiegészítőkről sem – például egy többágú gyertyatartó, egy ízléses váza, vagy kép a falon -, mert nagyon fel tudják dobni az étkező hangulatát.