Mélyebb önismeret motivációs térkép segítségével

Az önismeret nagyon fontos, napjainkban különösen, amikor egyre több ember küzd különböző – még enyhének számító – személyiségi problémákkal, zavarokkal. Szerencsére egyre többen vannak, akik belátják, , érdemes segítséget kérni.

Az önismeret a személyes kapcsolatokban, azoknak kialakításában, sikeres működtetésében is elengedhetetlenül fontos. Különféle személyiségtesztekkel, tréningek által, nagyobb rálátásunk nyílhat arra, hogy kik is vagyunk egyáltalán, pl. érdekes dolgokat árulhatnak el a személyiségtípus tesztek, mint a 16 personality types, mely introvertált és extrovertált személyiségtípusokat különít el 16 különböző kategóriába. Motivációs térkép kitöltésével pedig az is világossá válik, milyen igényeink, szükségleteink vannak, mik az elvárásaink másoktól, akár magánéletben, akár munkában.

De nem csak emiatt érdemes kitölteni a motivációs térképhez hasonló teszteket, nem csak a saját magunk mélyrehatóbb megismerése az, ami miatt hasznos lehet számunkra egy motivációs térkép. Az is lényeges, hogy szerelmünk, legközelebbi családtagjaink, barátaink személyiségét is feltérképezzük.

Sok esetben például nem vesszük észre, hogy a másiknak mire van szüksége, mi az, ami boldoggá teszi őt. Bár nem tudjuk, de magunkból indulunk ki a megközelítésben, mely nem mindig lesz sikeres. A szeretetnyelvek vizsgálata kulcskérdés lenne egy házasságban mondjuk, ahogy az sem másodlagos, hogy az adott embert milyen motivációk hajtják bizonyos dolgok elérésében. Ez utóbbi egy motivációs térkép nevű teszt segítségével mérhető.