célok, heti tervező ipaden

Miért fontos reális célokat kitűzni?

A közösségi médiában rengeteg barátom osztotta meg a hírhedt Norman Vincent Peale idézetet:

„Célozz a holdra. Még ha el is téveszted, a csillagok közé fogsz szállni.”

 

Más szavakkal, célozzon magasra és határozz meg messzemenő célokat, és még akkor is, ha nem vagy egészen ott, jó helyre fogsz kerülni. Nagyon egyetértek az élet minden területén ambiciózus célok kitűzésének érzésével. Norman Vincent Peale és én azonban nem tudunk egyetérteni abban, hogy az ilyen célokat kezdettől fogva úgy alakítsuk ki, hogy már arról beszéljünk, hogy nem sikerül elérni őket, vagy lehetetlen célokat tűztünk ki.

 

Véleményem szerint a célnak az ambíció és a reális kilátások kombinációjának egyensúlyában kell lennie.

 

Marketinggel foglalkozom. Ennek eredményeként a mérhető cél ötlete nem idegen számomra. Ennek a karriernek az első napjától kezdve szinte belém adagolták, hogy mindennek céltudatosnak kell lennie, és ez jól szolgált a karrierem során. De a célok kitűzése és ami még fontosabb, a célok elérése jelentős pozitív hatással lehet életednek minden szakmai és személyes aspektusára, függetlenül attól, hogy mi a karriered.

 

Vizsgáljuk meg, miért fontos reális célokat kitűzni, és milyen előnyei vannak a reális célkitűzésnek.

 

A célok kitűzése, a célok megvalósítása és az önbizalom

 

Igazi önbizalmi válsággal küzdünk. Egy 2021-es tanulmány kimutatta, hogy a nők többsége (62%) és a férfiak fele nem hiszi azt, hogy intelligens. Megdöbbentő módon több mint 60% -unk nem hiszi, hogy jók vagyunk a munkánkban. Sőt, az alacsony önértékelés a depresszió, a szorongás és még az öngyilkosság fokozott kockázatával is jár.

 

Tehát mi köze ennek a célok kitűzéséhez?

 

George Wilson „A célkitűzés és az akciótervezés értékközpontú megközelítése” című tanulmánya egyértelmű összefüggéseket hozott a célok elérése és az önbizalom javítása között. Más szavakkal, a konkrét célok kitűzése, még akkor is, ha még nem érted el őket, de haladsz feléjük, magasabb önbecsülést eredményezhet.

 

A célok kitűzése motivál minket

 

A reális célok kitűzésének másik oka, hogy segít motiválni minket.

 

Valljuk be, a motiváció jelenleg sok ember számára csata. A turbulencia és a bizonytalanság egy éve elég ahhoz, hogy a leglelkesebbek közül is megrendüljenek. Egy tanulmányban az emberek jóval több mint fele azt mondta, hogy a célok kitűzése segít motivációban tartani őket.

 

Különösen nehéz időkben, ha céljaid vannak, amelyekre törekszel, az segíthet abban, hogy a munkában és a személyes célok szempontjából is megtartsd a fókuszt és a motivációt.

 

A dopamin szereti a reális célokat

 

A dopamint van, hogy az „öröm kémiai anyagának” nevezik. Ez a vegyszer szabadul fel, amikor boldogok vagyunk. Ezt a boldogságot rossz szokások vagy jó szokások teremthetik. Egyes illegális drogok úgy hatnak, hogy beavatkoznak a szervezet dopaminrendszerébe, és hoz létre függőséget.

 

A mikrocélok, mint kiderült, jutalom érzetet adnak nekünk. Ha kisebb célokat rendszeresen elérünk a nagyobbak felé vezető úton, akkor nagyszerű dopaminütést kapunk, ami segít motiválni minket a nagyobb cél felé vezető úton.

 

A célok meghatározása megváltoztathatja az életedet

 

Tehát tudjuk, hogy a reális célok és a mikrocélok segítenek abban, hogy motiváltak maradjunk a nagyobb célok felé vezető úton. És végső soron ez az, ami valóban megváltoztatja az életet.

 

Felnőttként mindenféle célom volt. 20 éves korom elején bevételi célokat tűztem ki (amit mikrotámogatásokra bontottam), és minden egyes alkalommal, amikor elértem valamelyik mikrotámogatást, valamilyen élménnyel jutalmaztam magam (általában valahova tett látogatással). Még nem vagyok a végcélomnál, és ez így folytatódik.

 

Újabban a testsúly körül meghatároztam az egészségügyi célokat. Jól haladok a reális mikrocélok használatával. Ezek a kisebb, reálisabb célok összeadódnak.  Lehet, hogy valami teljesen más ez a számodra. De határozottan hiszek abban, hogy nagy életváltoztató célokat tűzzek ki, kisebb, reálisabb célokra bontsam és elérjem őket.

 

Menj, szerezd meg

 

Mit akarsz? Magasabb bevételi szintet? Vagy munkát szeretnél egy bizonyos vállalatnál, egy adott iparági vállalkozást, vagy azt, hogy egy bizonyos sebességgel tudjál futni? Remélem, hogy a reális célkitűzések előnyeinek elolvasása rádöbbentett arra, miért fontos reális célokat kitűzni.

 

Csak te tudod, hogy néznek ki számodra az életet megváltoztató célok. De itt van valami, amit ki kell próbálni:

 

– Írd le a végcél(oka)t és azt, hogy szerinted mennyi időbe telhet a megvalósítása.

– Bontsd fel kisebb célokra, amelyek reálisan megvalósíthatók egy kisebb időkereten belül vannak.

– Írd le, mit fogsz tenni az első mikrocél elérése érdekében.

 

Sajátítsd el ezeket az igazságokat és valósítsd mega céljaidat.

 

Sok szerencsét!