okosotthon appos vezérlése

Okosotthon, ami appal is távvezérelhető

Az okosotthonok, intelligens otthonok egyik legfőbb előnye a kényelem és biztonság. Számos olyan dolgot megtehetünk a távolból, mintha odahaza tartózkodnánk – és mindehhez elegendő egy appot telepíteni a telefonunkra.

Meg, természetesen, egy kiépített okosotthon rendszerre is szükségünk lesz.

A telefon már intelligens lett – ideje a lakást is felfejleszteni

Az otthonok okossá tétele magától értetődő akkor is, ha akadnak ellenzői a folyamatnak.

Gondoljunk bele: sokáig úgy vélte az emberek többsége, hogy egy telefon az csak telefonálásra legyen jó, legfeljebb SMS-t lehessen küldeni vele. Ma meg már elképzelhetetlen számukra, hogy ne okostelefont használjanak.

Mitől lesz okos egy okosotthon?

Technikai oldalról megközelítve, az intelligens otthon azt jelenti, hogy a jellemzően távolról vezérelhető lakóhely rendelkezik egy intelligens otthoni rendszerrel, amelyhez kapcsolódni tudnak az okoskészülékek, illetve távolról irányítható eszközök (gépek, zárak, kamerák, stb.) csatlakoznak hozzá.

Sokba kerül egy okosotthon?

A múltban az okosotthonokat a luxus életstílus részének tekintették, de a mai rohanó világban szinte minden tevékenységünkhöz technológia kapcsolódik. Ennek egyik hozadéka az árak csökkenése: mára már egyre több, átlagoshoz közeli fizetéssel bíró ember életének válnak fontos részévé.

okosotthon jellegű nappali

Hogyan lehet távvezérelni egy okosotthont?

A kezdetekkor egy fizikai okosotthon központra volt szükség ahhoz, hogy az összes eszközt egyetlen felületre hozhassuk össze. Időközben azonban a verseny annyira sokrétű lett, hogy a legnagyobb, okosotthonokban is érdekelt globális vállalatok (Amazon, Apple és Google) lehetővé tette, hogy az eszközeik együttműködjenek más gyártók alkalmazásaival is.

A legegyszerűbb megoldás ezért az, ha például a FIBARO vezeték nélküli Z-Wave okosotthon rendszerét telepítjük otthonunkba, ami a világ bármely pontjáról irányítható telefonnal, laptoppal vagy éppen tablettel.

A Z-Wave megoldja a kompatibilitás problémáját, és ezáltal lehetővé teszi, hogy az intelligens eszközök egy egységes, appon keresztül irányítható okosotthon rendszerré váljanak.