Szegélykő – mi az és mire való?

A szegélyek egyrészt optikailag elválasztják egymástól, tulajdonképpen tagolják a térburkolatokat, tehát a jelenlétük nagyban hozzájárulhat az esztétikus végeredményhez. Nélkülük olyan egybefüggő, túlságosan is „egyhangú” lenne a látvány. Viszont nem pusztán ezért elengedhetetlenek. Ugyanis ha kizárólag esztétikai kérdésről beszélnénk, akkor vélhetően sokan lemondanának róluk. Ám a gyakorlati szerepük is óriási, lévén helyükön tartják a burkolatokat.

Akkor ez a stabil burkolatkulcsa?

Igen, így is mondhatjuk, hiszen a szegélykő a térkővel vagy kerti lapokkal burkolt felületeknek stabil oldaltartást biztosít. Ez különösen akkor hangsúlyos, egyúttal kihasználandó előny, amikor gépkocsiforgalommal terhelt területről beszélünk, mert a járművek kerekei simán képesek lennének kimozdítani a térköveket a helyükről. Tartás hiányában a burkolatra erőteljesen ható erők pillanatok alatt átrendezhetnék a nagy odafigyeléssel és precíz munkával lerakott „képet”. A betonba ágyazott szegély nemes egyszerűséggel felveszi ezeket az erőhatásokat. A szélső térkövek kibillenése vagy elmozdulása könnyedén megelőzhető úgy, hogyha a szegély kiépítése még a burkolás előtt megtörténik.

A szegély kialakításánál első lépés a burkolat pontos helyének kijelölése, ezután minden irányban körülbelül húsz centiméterrel nagyobbra kell kiszedni a tükröt a stabil kivitelezés érdekében. A végeredmény akkor lesz ideális, ha a szegélyköveket betonba ágyazzák be. Tehát a stabilitást tulajdonképpen a bebetonozás hivatott garantálni. Ugyanakkor a beton alap önmagában nem elegendő a sikerhez!

Mi a helyzet járda esetében?

A járdalap más lapra tartozik, a kizárólag személy forgalomra tervezett járda esetében ugyanis akár meg is spórolható a szegély kiépítése. De az vitathatatlan tény, amit már a bevezetőben említettünk, hogy a szegély abban is jó szolgálatot tehet, hogy burkolatelválasztóként funkcionál. Ezzel az esztétikus megjelenés fokozható, különösen akkor, ha a szegély milyensége nagyban eltér a közvetlen környezet stílusától. Sőt egyes esetekben „ösvényként” is alkalmazható egy-egy keskenyebb sávban letett szegélykősor.