laminált padló, radiátor

Mennyire strapabíró a laminált padló?

A laminált padló kétségkívül a legkeresettebb meleg burkolattípus, hiszen a kedvező ára és egyszerű telepítése nagyon vonzóvá teszi. Ugyanakkor meg is osztja a vásárlók véleményét néhány fontos kérdésben, például a tartósság kapcsán.

A kritikusok szerint az eredeti faparketta szavatosságát meg sem tudja közelíteni, a pártolók pedig időnként túl sokat ígérnek. Lássuk, milyen is pontosan a laminált padlónak a szavatossága, illetve milyen karbantartást is igényel?

A laminált padló hosszú évekig képes megőrizni az esztétikai előnyeit és a minőségi állagát. Az alsó faréteg préselt faörleményből készül, amely meglehetősen tömör és stabil szerkezetet képez. Az erre ragasztott szintetikus dekorréteg pedig kiválón képes ellenállni a kopásnak, fakulásnak. Ahhoz, hogy ez a teherbírás akár évtizedekig is kitartson, szükséges némi, de rendszeres karbantartó munka elvégzése.

Egyébként az is fontos, hogy az adott helyiségbe olyan vastagságú és minőségű laminált padlót válasszunk, amely igazodik a mindennapos használat igényeihez. A nehéz bútorzat vagy guruló eszközök használata növelik az amortizációt, így masszívabb típust követelnek.

Visszatérve a karbantartásra, szükséges folyamatosan portalanítani, továbbá enyhén vizes felmosást is érdemes időnként beiktatni. Mára már kifejezetten vízálló laminált padló is vásárolható, amelynek előnye, hogy az esetleges „vizes balesetek” sem okoznak kárt a parketta állagában.

Amennyiben a padlóval érintkező bútorokat is kellőképpen gondozzuk, esetleg az érintkezés helyére puha felületet helyezünk, akkor szintén növelhetjük a szavatosságot. 1-2 évtized elteltével azonban jó eséllyel le kell cserélnünk a parkettánkat. Jó hír azonban, hogy az egyszerű illesztéses szerkezet miatt ez gyors munkafolyamat.