Tetőablak – panoráma a szabad égboltra

A lakóterek megjelenése sok tekintetben alakítható, ám mindenképpen érdemes kihasználni az olyan természetes jelenségeket, mint a napfény. Erre értelemszerűen a nyílászárók és üvegfelületek jelentik a megoldást, ám ez esetben is vannak speciálisabb lehetőségek.

Dizájn napsugarak

A szobák belső tereinek kialakítása mára szinte külön tudományággá fejlődött. A belsőépítészek, lakberendezők és designerek lényegében folyamatosan új megoldásokon ötletelnek, melyek divatot teremthetnek a lakótereket illetően. Ehhez pedig még hozzáadhatók a különböző szubjektív, egyéni igények, hiszen ahány ember, annyi elképzelés. Vannak azonban bizonyos univerzális tényezők, melyek mindenki számára egyaránt fontosak.

Ilyen például a természetes fény beeresztése a lakóterekbe, mely nélkül lényegében elképzelhetetlen a maximális komfort. A napfény szinte önmagában is öltöztet, egészen új színekkel, megjelenési formákkal képes felruházni a szobákat, bútorokat. Emellett pedig természetesen az egészségre, közérzetre is jó hatással van, nem utolsó sorban pedig energetikai szempontból is előnyös. A leggyakoribb fényáteresztő felületek a különféle nyílászárók, melyek között speciálisabbakat is találunk a Roto tetőablak kínálatában.

Tetők és tetőterek

A fogalmak tisztázása sok esetben fontos, így ezúttal sem hagyható ki némi edukatív jellegű kitekintés. A tetőablak kifejezést ugyanis sok esetben használhatjuk, több ablaktípusra is alkalmazható. Egyes esetekben például a fix, nem nyitható, ablakkeretbe telepített olyan üvegfelületeket is így nevezzük, melyek a szobák plafonjába, magasabb terek mennyezetébe kerülnek beépítésre. Ez a megoldás kiváló, ha fénnyel szeretnénk elárasztani a helyiségeket, ám elsősorban lapos tetejű épületeknél működik.

A tetőablak kategória elterjedtebb, többek által alkalmazott modelljei azok a tetőtéri ablakok, melyek kifejezetten ezekbe a lakóterekben és helyiségekben alkalmazhatók. A tetőterek sok tekintetben speciális helyiségek, hiszen alaprajzuk okán egyedi megoldásokat igényelnek például a nyílászárók tekintetében is. Egy tetőablak tehát egyet jelenthet azokkal a speciális megoldásokkal, melyeket ezekben a terekben használnak a szellőzés és a fény beeresztésének megoldására.

Innovatív megoldások

Korábban a tetőablak kínálatban nem akadt túl nagy mozgástér, hiszen a tetőterek beépítése sem annyira régi találmány hazánkban. Az újabb építésű családi házak elterjedésével kezdet divatba jönni ez a megoldás, ami azóta is stabilan a felszínen tartja magát. A tetőablakok korábban a sokak által ismert, billentős megoldást alkalmazták nyitáskor. Ez ugyan funkcióját ellátta, de a látóteret erősen korlátozta, ezzel pedig némiképp rombolta is az összképet. A mai tetőablak kínálatban már más megoldásokkal találkozunk.

Napjaink legnépszerűbb tetőablak típusát a felnyitható modellek jelentik. Ezek jóval nagyobb szabadságot nyújtanak a nyitás során is, kialakításuknak köszönhetően pedig a látótér sem lesz korlátozott. A kényelmi funkciókat bővítve pedig sokszor egy olyan külön pozíció is található rajtuk, mely az ablakmosás során lehet hasznos. A modern tetőablakok tokkal együtt, beépítésre kész formában kerülnek a vásárlókhoz, így lényegében egy egészen egyszerű megoldást kínálnak a tetőterek fénnyel való ellátására.